Laslo Šuranji

„Iako nisu svi verovali u mene, sudbina je htela drugačije“ Laslo Šuranji - vlasnik nekoliko stotina medalja na evropskim i svetskim takmičenjima.

Vlasnik nekoliko stotina medalja na evropskim i svetskim takmičenjima, ali i dvostruki šampion na Paraolimpijskim igrama u Riju, nije oduvek bio prepoznat kao talentovan strelac.

Još kao srednjoškolac sam se oprobao u streljaštvu i mislio sam da mi dobro ide. Međutim, tadašnji trener mi je rekao da nemam talenat i da je najbolje da batalim ovaj sport. Ne želim da ga imenujem, ali sam ga poslušao tada. Očigledno da je sudbina htela drugačije. Pre 15 godina sam se vratio u strelce i evo zlata oko vrata.“

Kao osamnaestogodišnji mladić Laslo  je ostao nepokretan prilikom skoka na glavu u reku. Tada je trenirao vaterpolo. Dve godine nakon nesreće nije hteo da izađe iz sobe. Ali, onda ga je sudbina odvela ka staroj ljubavi – streljaštvu. U Melencima, kod Zrenjanina, slučajno se sreo sa jednim streljačkim trenerom. Uzeo je vazdušnu pušku u ruke, a nakon nekoliko hitaca trener mu je rekao da će biti dobar strelac.

Ovaj dvostruki paraolimpijski šampion dokazao je koliko su ljubav, vera i upornost važni u svemu što radimo.

Doživeo sam nezgodu prilikom skoka u vodu i od tada imam paraplegiju, odnosno oduzetost nogu. Prošlo je oko 20 godina, pravo da vam kažem prestao sam i da brojim. Ipak, ova medalja sa Paraolimpijskih  igara me čini veoma srećnim. Drago mi je ako sam barem malo obradovao naciju, jer znam koliko meni znači uspeh nekog našeg sportiste. Ako je moja medalja pomogla ljudima da skrenu misli sa sive svakodnevnice, onda sam još srećniji.“

Nakon osvojenih zlata i bronze u Riju, Laslo se vratio u svoj rodni Novi Bečej gde su mu mnogobrojni sugrađani priredili doček, a najavljena je i izgradnja olimpijskog parka posvećenog upravo Laslu, sa skulpturom u njegovu čast kao putokaz mladima i primer gde bi trebalo da traže svoje idole.

Osim priznanja i podrške Šuranjiju će novčana nagrada za osvojenu zlatnu medalju biti od velike pomoći, ali ona kako kaže, neće uticati na njegovu strast prema streljaštvu:

Živim sa roditeljima i nagrada za osvojeno zlato na Paraolimpijskim igrama u Riju mi mnogo znači. Generalno, država se dobro odnosi prema nama, redovno primam stipendiju zasluženog sportiste. Ali, taj novac koji budem dobio će mojoj porodici baš pomoći, ali neće uticati na moj rad. Bavim se streljaštvom iz čiste ljubavi! Životna situacija će mi biti sigurno lakša, jer neću morati da brinem oko finansija. To znači da ću moći da se više fokusiram na ovo čime se bavim.

Laslo nastavlja sa napornim radom i pripremama za dalja takmičenja, ali i za odbranu titule na sledećim paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020.