Rekordnih devet medalja iz Rija

Paraolimpijski tim Srbije odneo je rekordnih devet medalja na igrama u Riju.

Jednu od najuspešnijih sportskih godina za Srbiju krunisali su naši paraolimpijci koji su sa ovogodišnjih Igara u Riju doneli devet medalja.

Prvu medalju i treće mesto za Srbiju odneo je Mitar Palikuća i tako pokrenuo lavinu medalja koje su nakon toge usledile. Borislava Perić Ranković osvojila je zlatnu medalju u singlu i još jednom potvrdila da je broj jedan stonoteniserka svetu, dok je u dublu zajedno sa Nadom Matić odnela srebro za Srbiju. Pored zajedničke medalje, Nada Matić osvojila je i bronzu u singlu.

Nakon 20 godina, Srbija ponovo ima i trofejnog strelca. Laslo Šuranji osvojio je dve medalje, jednu zlatnu u disciplini 50 metara MK trostav i drugu bronzanu u disciplni pucanje malokalibarskom puškom 50m ležećim stavom u klasi SH1.

Željko Dimitrijević je ove godine postigao novi lični, ujedno i svetski rekord, od 29,96 metara u bacanju čunja i tako odbranio zlato osvojeno u Londonu 2012. Na pobedničkom postolju, rame uz rame sa Dimitrijevićem, našao se i Miloš Mitić koji je odneo srebro novim ličnim rekordom od 26,84 metara. U disciplini bacanje koplja zablistao je mladi Nemanja Dimitrijević zabeleživši lični rekord sa 60,86 metara i osvojivši bronzu.

Bez obzira na osvojene medalje, svih 16 takmičara koji su ispunili normu i otputovali u daleki Brazil su naši istinski šampioni i heroji. Ovi sportisti uspešno savladavaju sve životne i sportske prepreke i zbog toga zaslužuju da njihovi fantastični rezultati iz Rija nikada ne izblede.